Velferdstinget har siden høsten 2017 jobbet for en ny møteplass for studenter i Oslo, i tett samarbeid med SiO. Prosjektet er bestilt av studentene og eies nå sammen med SiO. Prosjektets hovedmål er inkludert som mål både i Oslo Kommunes Campusstrategi og i nåværende byrådserklæring, i tillegg til å ha støtte fra Oslos fire største utdanningsinstitusjoner.
Oslo har over 70 000 studenter, men oppleves i liten grad som en studentby. Studentmobilitetundersøkelsen fra 2016 tar for seg Oslo som studentby og resultatene viser at studentene mener det mangler gode felles møtesteder i byen, for alle studenter. Et flertall av studentene ønsker et nytt samlingssted. Dette underbygges av Studentenes helse- og trivselsundersøkelse fra 2018 der det fremkommer at kun halvparten av Oslos studenter er tilfredse med byens studiemiljø. I tillegg viser samme undersøkelse at hver fjerde student var ensom før korona, og en ny tilleggsundersøkelse fra april 2020, viser at det nå er hver tredje student som føler på utenforskap, isolasjon eller ensomhet.
- 2016
- 2017
- 2018
- 2018
- 2019
- 2019
- 2020
- 2020
- 2021
- 2021
- 2021
- 2021
- 2021
- 2021
- 2021
- 2022
- 2022
- 2022
- 2022
- 2022
Studentmobilitetsundersøkelsen
Undersøkelsen «Studentmobilitet Oslo som studentby» kommer ut. Av den kommer det frem at studentene enten er uenige eller har ingen klar formening om det finnes gode, felles møtesteder i byen, for alle studenter. Et flertall av studentene ønsker seg et nytt samlingssted. Studentene mener et studenthus bør ha kafé, pub, konserter, uteservering, foredrag og debatter.Første vedtak i Velferdstinget
Velferdstinget vedtar å legge til et punkt i handlingsplanen som sier at det skal jobbes for å få til et nytt studenthus i Oslo sentrum.
Prosjektet forankres
Prosjektet forankres i Velferdstingets politiske grunndokument og Velferdstingets handlingsplan for 2018.
Arbeidet fortsetter under følgende mandat:
Fra Velferdstingets politiske grunndokument: “Det skal arbeides for et studenthus i sentrum, som er tilgjengelig og gratis for alle studenter i Oslo og Akershus.”
Fra Velferdstingets handlingsplan 2018: «Velferdstinget skal gjennomføre forprosjekt, sikre gjennomføring av hovedprosjekt, sikre plan for finansiering og klargjøre innhold og eierskap av nytt studenthus i sentrum.»
Forprosjekt fase 1 fullføres
Velferdstingets arbeidsutvalg starter og fullfører første fase av et forprosjekt, basert på mandatet gitt i Velferdstingets politiske grunndokument og Velferdstingets handlingsplan 2018. Det finnes ingen formell rapport fra forprosjektets første fase, men rapporten fra forprosjekt fase 2, er å finne her.
Studentenes Helse og Trivselsundersøkelse 2018 legges frem
Undersøkelsen viser at 1 av 4 studenter sliter med ensomhet, utenforskap eller isolasjon. Oslo skårer i tillegg dårlig på studentenes tilhørighet til studiebyen.
Forprosjekt fase 2 igangsettes
Velferdstinget nedsetter en styringsgruppe og en prosjektgruppe, og igangsettes høsten 2018 forprosjekt fase 2. Velferdstinget er oppdragsgiver og Velferdstingets arbeidsutvalg er prosjekteier. Det nedsettes en styringsgruppe som opptrer på vegne av prosjekteier.
Oslo Kommunes Campusstrategi vedtas
Et nytt studenthus i sentrum er relevant for en rekke aktører, og Oslo kommune er en viktig premissleverandør og har rollen som vertskapskommune for svært mange studenter. Våren 2019 vedtok bystyret enstemmig Campus Oslo – Strategi for utvikling av kunnskapshovedstaden, som understreker kommunens ambisjoner for byens videre utvikling som en ledende og attraktiv kunnskapsby og næringsregion.
Forprosjekt fase 2 fullføres
Forprosjekt fase 2 fullføres og resulterer i en lengre sluttrapport.
Velferdstinget evaluerer forprosjektene og beslutter å videreføre prosjektet
Målet om et nytt studenthus inkluderes i byrådserklæringen til Oslo Kommune
«Byrådet vil bidra til at det etableres et nytt studenthus i sentrum med vekt på innovasjon og utvikling …»
Fra byrådserklæringen 2019-2023
Velferdstinget vedtar en liste over ønsket innhold og ønskede funksjoner i et potensielt nytt studenthus
Denne listen er senere blitt revidert og oppdatert, høsten 2021.
Velferdstinget vedtar ønsket struktur for en potensiell driftsorganisasjon
Velferdstinget vedtok følgende rammer for driftsorganisasjon:
- Husets øverste organ er et organ bestående av representanter fra organisasjonene på huset.
- Underlagt foreningsorganet er en lønnet administrasjon bestående av dagligleder, booking- og foreningskoordinator og markedsansvarlig. Administrasjonen har ansvar for å holde driften i gang, etter føringer fraforeningsorganet.
- Velferdstinget fungerer som husets kontrollorgan og godkjenner husets fellesregnskap og budsjett.
- SiO er eier av bygget og stiller huset til disposisjon etter fristasjonsprinsippet
- SiO Mat og Drikke har ansvar for servering i bygget på dagtid de første årene.
Arbeidet med å sette sammen en driftsorganisasjon ble igangsatt våren 2022.
Avventer avklaring om bygg
Arbeid med koronapandemien har prioritet og det skjer lite nytt i prosjektet. Det er stort fokus på at det kommer til å trenges sosiale samlingsplasser når samfunnet åpner opp igjen.
Rett før sommeren har det blitt annonsert at St. Olavsgate 32, studentenes foretrukne eiendom frem til dette punktet, skal legges ut på det åpne markedet. Det jobbes for å heller få til et rettet salg, til Studentsamskipnaden SiO, men arbeidet fører ikke frem.
Møter med de største utdanningsinstitusjonene
De fire største utdanningsinstitusjonene i Oslo har fulgt prosjektet tett hele veien. Våren 2021 avholdes det møter for å avklare status og videre prosess i prosjektet.
St. Olavsgate 32 selges til høystbydende
Eiendommen St. Olavsgate 32 legges ut for salg på det åpne markedet. Etter ønske fra Velferdstinget, byr Studentsamskipnaden SiO på eiendommen St. Olavsgate 32. De taper budrunden og eiendommen selges for 345 millioner kroner.
SiO inviteres inn i budrunde på SO23, rett rundt hjørnet fra SO32
Kort tid etter at Studentsamskipnaden SiO taper budrunden på St. Olavsgate 32, gjøres de oppmerksomme på at et annet bygg rett rundt hjørnet, St. Olavsgate 23, også er i ferd med å selges. Området ligger i Ttullinområdet som har blitt sett på som et svært aktuelt område, nær flere utdanningsinstitusjoner og kollektivknutepunkt.
Velferdstinget vedtar et ønske om kjøp av SO23
Velferdstinget gjøres oppmerksomme på at eiendommen St. Olavsgate 23 skal selges. Det kalles inn til ekstraordinært møte hvor det vedtas et ønske om kjøp av eiendommen, dersom det lar seg gjøre. Vedtaket tas videre til Studentsamskipnaden SiO.
SiOs hovedstyre følger opp Velferdstingets vedtak med et eget vedtak om ønsket kjøp
Hovedstyret i Studentsamskipnaden SiO er enige med Velferdstinget og gjør et eget vedtak som gir SiOs administrasjon myndighet til å gå inn i en budrunde.
Annonsering av kjøp
30. juni annonserte SiO at huset ble kjøpt og at det nå tilhører SiO og studentene. SiO overtok bygget 30. august. Etter kjøpet var fokuset fra både SiO og Velferdstinget å spre budskapet så godt som mulig om hva det nye studenthuset skulle bli og hvorfor det ble kjøpt.Styringsdokumenter, prosjektstruktur og samarbeidsavtale kommer på plass.
Prosjektstrukturen og samarbeidsavtalen er signert. Samarbeidsavtalen stadfester hvordan Velferdstinget og SiO sammen skal forholde seg til prosjektet og hvor de ulike ansvarsområdene ligger. Gjennom samarbeidsavtalen har vi også blitt enige om prosjektstrukturen. Prosjektet består av styringsgruppen som fatter økonomiske og juridiske beslutninger og fremmer forslag til Velferdstinget og SiOs hovedstyre. Styringsgruppen ledes av leder av Velferdstinget og har studentflertall. Under styringsgruppen ligger prosjektgruppen som ivaretar føringer fra styringsgruppen og Velferdstinget, og ivaretar studentinvolveringen i prosjektet gjennom nestleder i Velferdstinget.Under prosjektgruppa er det tre delprosjektgrupper som har ansvar for innhold, bygg, og avtaler og finansiering. Delprosjekt Innhold ledes av Velferdstingets nestleder og var gruppen som utarbeidet rom og funksjonsprogrammet til bygget. Delprosjekt Bygg har ansvar for eiendomsfaglig, økonomisk og administrativ kompetanse og har en egen kontrakt med SiO. Delprosjekt finansiering og avtaler består av en gruppe ansatte studenter i samarbeid med konsulentfirmaet Svale som skal finne privat finansiering fra næringslivet til prosjektet.Rom- og funksjonsprogram ferdigstilles.
Rom og funksjonsprogram er ferdigstilt. Huset skal blant annet inneholde kontorer til studentforeningene, møterom, fellesarealer for kollokviearbeid og studering, spisested, kjellerpub, storkjøkken, verksted og mye mer. Hele rom og funksjonsprogrammet finner dere her
Forankring av prosjektet
Det er jobbet mye med å forankre prosjektet og få det ut til utdanningsinstitusjonene, studentdemokratiene, studentforeninger og -organisasjoner, politikere, og delvis også de allmenne studentene. Arbeidet med å få på plass foreninger som kan drifte huset når det en dag står ferdig er i gang og man ser på strukturer for hvordan SiO og denne organisasjonen skal forholde seg til hverandre.Forsiktig bruk av 1. etasje i huset til arrangementer
Etter gjennomføringen av Oslo Urban Week sine arrangementer i byggets 1. etasje har vi fortsatt med å ha mindre arrangementer der. Dette er noe vi kommer til å gjøre helt frem til byggingen av huset starter. Dette viser hvor viktig denne møteplassen er for både næringslivet, kommunen, utdanningsinstitusjonene og studentene.Etablering av studentgruppe
Etter at foreningsdagene ble gjennomført høsten 2022 ble arbeidet med å sette ned en studentgruppe som på sikt skal danne grunnlaget til studentforeningen som skal drifte studenthuset satt i gang. Det er nå en gruppe studenter som skal jobbe med å spre prosjektet ut til den jevne student, hente inn kunnskap om hvordan en kan drifte studenthus og lage en fremdriftsplan for studentgruppen. Dette er et arbeid som vil vare helt frem til studentforeningen til studenthuset er stiftet.Etablering av finansieringsgruppen bestående av studenter
Under arbeidet så vi behov for å sette ned en gruppe studenter som kunne jobbe med å hente inn finansiering fra privat næringsliv for å skaffe finansiering og samarbeidspartnere til prosjektet. Denne studentgruppen består av fire ansatte studenter og konsulentfirmaet Svale.