Studenthuset SO23
FAQ

FAQ

Formål og organisering 

Hva er formålet med det nye studenthuset i St. Olavsgate 23? 
Velferdstinget ønsker at det nye studenthuset skal være en sentral møteplass for alle studenter, på tvers av utdanningsinstitusjoner, bosted, interesser, og behov. Ambisjonen er å styrke Oslo som attraktiv studenthovedstad og senter for kunnskap, engasjement og verdiskapning. Prosjektet skal bidra til at studentene setter større preg på byen.  

Hvem vil bruke studenthuset? 
Det er et viktig premiss at huset skal være åpent og tilgjengelig for alle byens studenter, uavhengig av økonomi. Dette blir en møteplass for frivillighet og aktivitet for alle studentene i Oslo, på tvers av studiesteder. 

Hvem står bak prosjektet? 
Velferdstinget i Oslo og Akershus har siden høsten 2017 jobbet for en ny møteplass for studenter i Oslo, i tett samarbeid med SiO. Prosjektet er bestilt av studentene og ledes nå sammen med SiO. Prosjektets hovedmål sammenfaller med viktige mål i Oslo Kommunes Campusstrategi og i nåværende byrådserklæring. 

Hvordan er prosjektet organisert? Hvordan er prosjektet forankret? 
Velferdstinget er prosjekteier for dagens prosjekt, og har, sammen med SiO, vedtatt styringsstrukturen for prosjektet. Leder av Velferdstinget vil lede en styringsgruppe bestående av frivillige studentrepresentanter, representanter fra SiO og representanter fra andre relevante aktører, deriblant Oslo Kommune og Det Norske Studentersamfund (DNS). 

Arbeidet med å utvikle eiendommen til et studenthus er organisert som et prosjekt med tre delprosjekter: Innhold, Bygg og Avtaler/Finansiering. Hele prosjektet med mål, rammer og organisering er planlagt i samarbeid mellom Velferdstinget og SiO.   

Prosjektets hovedmål er inkludert som mål både i Oslo Kommunes Campusstrategi og i nåværende byrådserklæring. I tillegg har prosjektet støtte fra Oslos fire største utdanningsinstitusjoner, og er i dialog med de øvrige mindre institusjonene.  Prosjektet er også i dialog med Det Norske Studentersamfund (DNS), som holder til på Chateau Neuf, for å sikre et utfyllende og godt tilbud til Oslos studenter. 

Parallelt med dette er det igangsatt en prosess for å få på plass en frivillig driftsorganisasjon, til huset står ferdig. Denne driftsorganisasjonen skal bestå av allerede eksisterende studentnettverk, og driften skal baseres på studentengasjement. 

Hvem sitter i styringsgruppen for prosjektet? 
Styringsgruppen ledes av Marius Torsvoll fra Velferdstinget. De øvrige representantene er:
Styreleder SiO, Stine Johannesen
Konserndirektør SiO, Andreas Berggren Eskelund
Representant fra lærestedene  
Christina Eide (UiO) – Studentrepresentant
Styreleder i DNS Olav Rørstad – studentrepresentant 
Celine Lyngås Sataøen (ONH)
En observatør fra kommunen 

Er utdanningsinstitusjonene involvert?  
Utdanningsinstitusjonene involveres i prosjektets organisering, og gjennom egne samarbeidsmøter vedrørende tilbud, målgruppe og bidrag til drift av huset. 

Når vil studenthuset stå ferdig? 
Når finansiering av byggekostnadene er sikret og arbeidet med bygging er i gang vil bygget stå klart innen 18 måneder

Om selve bygget  

Hva kan dere si om selve eiendommen? 
Den ikoniske eiendommen St. Olavsgate 23 ligger midt i Tullinkvartalet i sentrum, og er på 4300 kvadratmeter fordelt på fem etasjer, kjeller og loft. Bygget er strippet innvendig, og det må gjøres et omfattende arbeid for å få det i tilfredsstillende stand.  Eiendommen er tegnet av Henrik Thrap Meyer og stod ferdig rundt århundreskiftet 1900. Gjennom tidene har bygget vært brukt til kirke, forretningsgård og kultur- og restaurantvirksomhet.  Det har vært svært ulik bruk og mange varierte leietakere. Bygget har en historie som prosjektet ønsker å gjenbruke elementer fra. 

Hvilke elementer ønsker dere å videreføre? 
Bygget studenthuset skal etableres i er et gammelt bygg med lang historie. Studentmassen har satt krav til at ivaretakelse av estetikk som bevarer husets historie må bli en viktig del av istandsettingsarbeidet. 

Om byggeprosessen 

Er bygningen fredet og hva betyr det for studenthuset? 
Ja, deler av bygningen er fredet. Dette vil sørge for at historiske elementer vil beholdes og byggets uttrykk bevares. Samtidig er det ikke så omfattende fredningsvedtak at de står til hinder for å skape fleksible og dynamiske arealer.  

Hvilken forfatning er bygget i nå? 
Tilstanden på bygget tilsier at vi må gjennomføre omfattende arbeider for istandsettelse, før åpning.  

Hva må gjøres? 
Bygget skal totalrehabiliteres, rettet mot studentvirksomhet. Dette vil inkludere arbeider på tak, vinduer, fasader, tekniske anlegg og omfattende innvendig oppussing.  

Er det nødvendig å søke omregulering? 
Prosjektet jobber opp mot offentlige myndigheter for å avklare omfang av byggesøknad og påkrevde tillatelser.

Har dere engasjert arkitekt? 
Ja. Prosjektet har engasjert DARK arkitekter, som prosjekterende arkitekt og ansvarlig søker i prosjektet.  

Når starter selve byggearbeidene? 
Vi tar sikte på å starte byggearbeidene sommer/høst 2022 

Hva er de største utfordringene med rehabiliteringen? 
Det er kompliserte arbeider på store bygningsmessige elementer, som tak, fasade, kjeller, tekniske anlegg med mer. Det er en omfattende jobb å sy dette sammen til et gjennomførbart prosjekt for å realisere ambisjonen om et studenthus for Oslos studenter. 

Innhold og aktiviteter i bygget 

Hvordan jobber studentene med å bestemme innholdet i det nye studenthuset? 
Velferdstinget har vedtatt en rekke ønsker for hvordan huset skal brukes og hva det skal inneholde.  Denne listen bearbeides videre av delprosjektgruppen for innhold, som hovedsakelig består av studenter valgt av Velferdstinget.  

Studentene har også flertall i prosjektets styringsgruppe, som tar de endelige avgjørelsene for prosjektet.  

 
Hvordan skal bygget driftes når det åpner? 
For å drifte bygget skal det samles en driftsorganisasjon bestående av allerede eksisterende studentnettverk, og driften vil baseres på studentengasjement og frivillighet. 

Blir det arealer til studentforeninger der? 
Ja. Det er planlagt både faste foreningslokaler og utlånslokaler. Oslo har i dag omkring 400 ulike studentforeninger. Mange av disse har ikke et fast tilholdssted og det er et behov for flerfunksjonelle lokaler som kan benyttes til alt fra konserter til kunstutstillinger og debatter. I tillegg er det viktig at bygget skal være åpent og tilgjengelig for alle byens studenter gjennom hele dagen.  

Har ikke byen allerede et studenthus? 
Målet er å bygge på, supplere og skape gode synergier med dagens allerede eksisterende tilbud, deriblant Chateau Neuf. Vi ser at behovet for sosiale møtearenaer er langt større enn det som alt finnes, i tillegg til at det er behov for å dekke nye funksjoner. Oslo har langt flere studenter i dag, enn da Chateau Neuf ble bygget.  

Fysiske møteplasser som tilrettelegger for sosiale relasjoner, nettverksbygging og samhold er antakelig viktigere enn noen gang i et samfunn som blir stadig mer digitalisert. Dette har vært bakgrunn for prosjektet. 

Økonomi og finansiering  

Hvor mye betalte SiO for St. Olavsgate 23? 
SiO kjøpte bygget for 290 millioner av det nordiske eiendomsselskapet CapMan. 

Hvor mye vil det koste å sette bygget i stand?                                                                     
Prosjektet utarbeider en konkret kalkyle som en del av planleggingen, og kostnadene knyttet til rehabiliteringen vil avhenge av veivalg i planleggingsfasen.  Finansiering av istandsettelsen er avhengig av innskudd og kapital fra eksterne aktører, og nå kontakter vi mulige, interessante samarbeidspartnere for å sikre finansiering. Vi er veldig glade for at Oslo kommune setter av 5 millioner til studenthuset i budsjettet for 2022. Det er et viktig signal. 

Hvordan skal istandsettingen finansieres? 
Det vil bli organisert en driftsmodell som gjør SO 23 til en studentdrevet eiendom, sammen med økonomiske partnere for å sikre soliditet i driften. SiO vil operere som gårdeier, med tilhørende avtaler for bygningsmessig og teknisk drift og vedlikehold. Endelig organisering og driftsmodell for bygget, etter ferdigstillelse, er så langt ikke definert, men viktigheten av studentfrivillighet og eierskap hos studentene på tvers av utdanningsinstitusjonene vil være helt sentralt for å lykkes. Nå inviterer vi til dugnad.  

Det er nå klart at Oslo kommune setter av 5 millioner til studenthuset i budsjettet for 2022, og det er et viktig signal om at kommunen ønsker å investere i Oslos studenter og et godt studentmiljø 

Hva vil de årlige driftskostnadene ligge på? 
Årlige utgifter er estimert til 7,5 millioner, som inkluderer avsetning til vedlikehold og administrasjon. 

Hvordan skal driften finansieres?  
Finansiering etter ferdigstillelse vil kreve involvering av studenter og foreninger, i tillegg til økonomiske samarbeidspartnere. Dette for å sikre at bygget har tilstrekkelig midler til bygningsmessig og teknisk drift og vedlikehold. Vi kommer tilbake når det gjelder driftsmodell og finansiering av drift.  

Spørsmål fra studentene i Oslo 

Når åpner det nye studenthuset? 
Det skal etter planen åpne i august 2025. 

Hvem er stedet for? 
Huset skal være åpent og tilgjengelig for alle byens studenter, uavhengig av økonomi. Dette blir en møteplass for frivillighet og aktivitet for alle studentene i Oslo, på tvers av studiesteder. 

Hva slags aktiviteter blir det der?  
Det er noe vi jobber med. Vi tar utgangspunkt i tidligere utarbeidet materiale fra studenter og Velferdstinget. Det har vært gjennomført flere arbeidsmøter, workshops og samlinger med studenter for å få frem behov, ønsker og ambisjoner. Vi planlegger at en stor del av arealene skal kunne brukes til mange ulike formål som konserter, forestillinger, utstillinger, servering og møter. I tillegg er det lagt planer for et verksted, et håndverksrom og kreative arealer der studenter kan jobbe med, og utvikle egne prosjekter.